Ajutor, sufar de atacuri de panica!


„De cand ma stiu mereu am fost o persoana puternica care a stiut cum sa ia greutatile vietii si nu mi-as fi inchipuit ca as putea sa ma simt asa de tematoare si lipsita de initiativa. In urma cu 6 luni am ajuns la urgente crezand ca voi muri, nu este nici o exagerare chiar asa de rau ma simteam, parca toata lumea mea se sfarsea si corpul meu nu mai dorea sa asculte de mine. Eram convinsa ca sunt grav bolnava dar doctorii de acolo mi-au spus ca sunt perfect sanatoasa si ca sufar „doar” de atacuri de panica. Cum adica, doar ma intrebam. Cum poate lumea sa traiasca cu asa ceva? Mi-au recomandat sa ma duc la un psihiatru dar eu nu vreau sub nici o forma sa iau medicamente, iar de psihoterapie imi este frica. Cum ma poate ajuta un alt om sa trec peste efectele tulburatoare ale acestei panici care m-a cuprins? Cine ma poate intelege prin ce trec, daca eu singura nu pot face nimic in privinta asta? Prietenii imi spun ca este totul in mintea mea si ca numai eu pot sa ma lupt cu starile mele, o fi asa dar eu nu pot. Ce spune asta despre mine? Cum pot reveni la ceea ce eram odata?”

 

Raspuns

Daca ai atacuri de panica nu inseamna ca esti o persoana slaba.

Desi cauzele atacului de panica nu sunt inca foarte bine stiute, sunt teorii care sustin ca aceste stari isi au radacinile in istoria evolutiei noastre ca oameni –  este vorba de un impuls rapid care in timpul evolutiei rasei noastre a avut menirea de a ne ajuta sa actionam rapid in situatii-limita, situatii cu care in viata noastra prezenta nu prea ne mai confruntam – totusi, impulsul a ramas. Probabil te intrebi oare cum te poate ajuta pe tine aceasta informatie. In primul rand, iti ofera o imagine de ansamblu asupra unei probleme pe care de altfel o resimti din plin. In al doilea rand, poti intelege ca nu esti singura persoana care are atacuri de panica si ca toti oamenii sunt predispusi unor asemenea stari, din punct de vedere al mostenirilor noastre genetice.

Multe persoane traiesc cu parerea ca atacurile de panica prezinta o problema psihologica grava, dar in realitate lucrurile nu sunt asa. Desi aceste stari se pot gestiona si rezolva, solutia nu sta nici in incercarea de a prelua controlul asa cum iti sugereaza prietenii tai, si nici in a incerca sa te lupti cu emotiile si gandurile pe care le ai, ci, in mod paradoxal, in a renunta la nevoia de control. Accepta ca viata ta din prezent include si aceste stari, accepta-ti propriile ganduri si incearca mai degraba sa le privesti ca pe niste simpli oaspeti in mintea ta, decat ca pe niste intrusi care pot face ce vor din tine si reaminteste-ti ca orice gand si orice stare, oricat de rele ar fi, sunt limitate in timp. Adopta un stil de viata sanatos, exerseaza, petrece timp in natura, invata sa te relaxezi, dedica mult timp hobbiurilor si pasiunilor tale si nu uita sa respiri: adanc, profund si rar.

In plus, aici (http://www.psihosuport.ro/10.htm), aici (http://www.psihosuport.ro/psiholog/2011/12/cum-sa-faceti-fata-anxietatii/) si aici (http://www.psihosuport.ro/psiholog/2013/04/ganduri-pe-care-nu-ni-le-dorim/) poti gasi si mai multe informatii despre gestionarea starilor de panica si anxietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *