Cum sa ma vindec dupa o despartire?


„Vreau sa inteleg de ce nu ma mai iubeste si cum a putut sa intoarca spatele la sapte ani de relatie in care am fost tot timpul impreuna, foarte uniti si nu ne certam deloc. Planuiam sa facem copii, adormeam unul in bratele celuilalt si aveam incredere totala… mi s-a destainuit cu niste povesti pe care nu le-ar fi spus nici surorii ei. Mi-a spus ca nu va mai putea iubi pe nimeni dupa mine, si acum m-a parasit. Nici nu stiam ca aveam probleme, atat mi-a spus: ca nu i-am gresit cu nimic si ca doar nu se mai regaseste in relatie. Ce pot sa inteleg? Cum fac sa nu mai sufar? De doua luni sunt atat de trist ca nu mai imi pot inchipui un viitor fara ea si macar de mi-ar fi zis ce-am facut gresit ca in viitor sa nu mai repet. Nu pot sa cred ca o femeie te poate parasi fara motiv.
Ce imi recomanzi sa fac ca sa dispara suferinta?”

 

Raspuns

Multi oameni confunda vindecarea cu absenta emotiilor negative. Atat de des auzim in jurul nostru ca a continua sa iubim o peroana care ne-a parasit este un semn de slabiciune, o dovada ca suntem prinsi in trecut. Ideea ca mereu trebuie sa avem o atitudine pozitiva si plina de optimism este extrem de daunatoare, pentru ca nu este compatibila cu totalitatea experientei noastre umane, din cauza ei ajungem sa credem ca nu suntem suficient de buni sau inteligenti sa ne traim vietile intr-un mod armonios.

In realitate, adevarata vindecare vine atunci cand ne imbratisam totalitatea experientelor noastre umane, atunci cand acceptam ca este firesc si sanatos sa resimtim toate emotiile si ca suntem in continuare in siguranta, chiar si atunci cand suntem tristi. De exemplu, in cazul tau, daca in momentul de fata gandesti ca nu ar mai trebui sa iti iubesti fosta partenera si ca pana acum ar fi trebuit deja sa o dai uitarii, inseamna ca iti conditionezi experienta pe baza unor convingeri nerealiste. Apoi, comparand ce crezi ca ar trebui sa se intample cu ce traiesti in realitate, ajungi sa crezi ca nu esti suficient de capabil sa iti porti de grija. Lupta cu propriile emotii aduce si mai multa suferinta. Respingerea trairilor interioare te va face a te simti si mai rau pe termen lung, si asta pentru ca emotiile negative contin mesaje importante carora trebuie sa le acordam atentia cuvenita, altfel suntem condamnati sa fim asaltati de aceleasi stari. Pare paradoxal poate, dar nu trebuie sa faci nimic ca sa iti dispara suferinta. Ea se va dizolva treptat, de una singura, atata timp cat tu iti dai voie sa o simti si sa o asculti, atata timp cat nu o vezi ca pe un intrus cu care trebuie sa te lupti, ci ca pe o parte din tine careia trebuie sa-i acorzi compasiune si rabdare.

Vorbesti in mesajul tau despre nevoia de a intelege de ce nu te mai iubeste. Nevoia de a gasi explicatii este desigur una valida, numai ca raspunsurile ti le vei gasi tot tu, de unul singur, la momentul portivit, atunci cand vei trece de fazele initiale ale despartirii si cand vei putea sa capeti o imagine de perspectiva. Nimeni altcineva nu iti poate oferi aceste raspunsuri, nici macar ea, mai mult decat a facut-o deja. Aceste intrebari iti vor mai aparea in minte, in mod inevitabil, insa in timp frecventa si puterea lor vor scadea.

Ca ultima idee, iti recomand sa nu te lupti cu dragostea pe care inca o mai porti fostei. Din cele spuse de tine ati avut niste ani minunati impreuna si nimic din ce ati trait nu este invalidat de faptul ca acum s-a sfarsit. Va veni o vreme cand vei fi vindecat si te vei uita inapoi la aceasta relatie cu drag si vei aprecia felul in care ti-a imbogatit viata din punct de vedere sentimental.

1 Comment

  1. Ileana Ene spune:

    Mă numesc Ileana și sunt în aceeași situație descrisă mai sus. După 8 ani de relație a plecat pur și simplu de acasă în timp ce eu eram la serviciu fără să-mi spună nimic sau de ce, a plecat la alta în altă țară. Ma blocat pe toate rețetele de socializare și de contact. Nu mai știu nimic de el de aproape patru luni. La fel as dori să știu de ce a ales să plece așa provocandu-mi o durere imensă peste care nu pot trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *