Fetita mea – bisexuala?


„Buna ziua, am o fetita de 14 ani care a inceput acum clasa a 8-a. Este un copil deosebit si nu o spun doar pentru ca este copilul meu, dar mereu a avut rezultate bune la scoala, nu a chiulit ca restul colegilor ei si acasa nu ne-a facut niciodata probleme.

In vacanta de vara a avut o viroza pulmonara care a obligat-o sa petreaca mai mult timp in casa, in fata calculatorului. Se pare ca-n tot acest timp a citit despre sexualitate si de curand m-a informat ca e bisexuala. Nu mi-a venit sa cred si am sperat sa fie o gluma, aici probabil a fost greseala mea pentru ca la inceput nu am luat-o in serios. Dar si acum, dupa cateva luni, spune acelasi lucru si eu nu stiu cum sa-i explic ca nu este natural. Nu imi doresc ca fetita mea sa ramana cu orientarea asta si nici nu vreau sa isi schimbe rezultatele la invatatura. Ce ma sfatuiti?”

 

Raspuns

Ma bucur ca v-ati hotarat sa cereti un sfat specializat inainte de a actiona, pentru ca, din pacate, foarte rar exista informatii pertinente cu privire la dezvoltarea psihosexuala a adolescentilor, iar internetul este plin de articole dezinformatoare la adresa orientarii sexuale. Prin urmare, este important de retinut ca:

1. Toti adolescentii trec prin etapa formarii de identitate sexuala – un fenomen absolut normal si sanatos. Este real ca multi parinti privesc cu teama catre aceasta etapa deoarece pe vremea adolescentei lor, tema sexualitatii era inconjurata de o aura de mit si pudoare. In realitate, cel mai bun lucru pe care-l puteti face pentru fetita dvs. este sa stati de vorba cu ea fara sa o judecati sau sa-i puneti sentimentele pe seama unui capriciu de moment. Faptul ca ea singura a ales sa va vorbeasca despre un subiect asa de intim si delicat inseamna ca simte ca se poate baza pe sprijinul si intelegerea dvs. Actiunile ei imi arata ca ati stiut cum sa procedati pentru a va cladi o relatie stransa cu ea, altfel nu ar fi avut incredere sa vi se destainuie; ar fi pacat sa sugrumati aceasta legatura tocmai acum.

2. Sexualitatea umana exista pe un spectru, ceea ce inseamna ca foarte rar vom intalni persoane 100% heterosexuale. Din cauza ca homosexualitatea a fost stigmatizata de-a lungul istoriei, inclusiv de comunitatea medicala pana in 1987, discriminarile la adresa persoanelor LGBTQ inca nu au incetat si uneori ele pot avea efecte dramatice, mai ales in mediile in care nu exista programe de acceptare a diversitatii. Inca un motiv pentru care este atat de important sa fiti alaturi de fiica dvs.

3. Orientarea sexuala nu este ceva ce se poate schimba – deci ramane doar de acceptat. Oferindu-i acceptarea si iubirea dvs. in mod neconditionat, o veti ajuta sa se dezvolte intr-o persoana adulta increzatoare in propria sexualitate si pregatita sa faca fata unei societati in care discriminarea este un fapt real. In aceasta carte puteti citi despre experientele pe care alte familii le-au avut in momentul in care copiii lor si-au dezvaluit identitatea sexuala. Este o lectura recomandata oricarei persoane interesate de procesul de transformare prin care au trecut aceste familii si o minunata lectie de acceptare.

4. In ceea ce priveste rezultatele la invatatura, nu exista nici o legatura intre orientarea sexuala si performantele scolare. Este adevarat ca orice adolescent care incepe sa isi descopere sexualitatea poate arata, in prima faza, un grad de interes mai mic fata de invatatura, dar acelasi lucru poate fi spus despre orice alt interes care intra in competitie cu timpul dedicat studiului. Atata timp cat relatia cu fiica dvs. nu are de suferit, ma indoiesc ca vor exista schimbari majore.

2 Comments

  1. Lavinia spune:

    Am 15 ani, sunt bisexuala, am descoperit asta de aproape 2 ani. Legatura pe care fata doamnei o are cu ea este minunata. Eu una n am putut sa ii spun mamei sau nimanui din familie, deoarece am incercat sa deschid subiectul si toti nu fac decat sa imi arate ca sunt impotriva lgbtq si ca pur si simplu nu m ar intelege.

  2. Cristina spune:

    Am 17 ani și am avut relații și cu tipi, dar simțeam un gol, o lipsă și aveam rețineri. Dar acum mă pot identifica , ca bisexuală . Mama mea a fost foarte deschisă la idee, au fost câteva glume din partea ei , dar în rest a fost totul ok… Acum când a realizat că nu glumesc îmi tot vorbește de viitor și de cât de mult așteaptă o nepoțică din partea mea. Mă simt jignită de faptul că mă șantajează emoțional și că-mi tratează partenera ca pe o simplă prietenă și mereu mă întrebă ” câți ani are?” sau „cum o cheamă?” deși o cunoaște. Felicitări fetei pentru curaj și vă rog frumos să o susțineți fiindcă ea a avut încredere în dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *