Fetita mea refuza sa manance anumite alimente


“Buna ziua, va scriu in speranta ca ma puteti ajuta. Am o fetita de 3 ani care este dezvoltata normal fizic si psihic, stie sa numere, stie litere, toate culorile, vorbeste foarte bine, canta, danseaza, este comunicativa si vesela, in schimb, cand vine vorba de mancare lucrurile nu stau tocmai bine, de un an inainte de a incepe eu serviciu, refuza sa manance anumite alimente, respectiv: ciorbe, supe, piureuri, tocanite, legume… etc. Pana la varsta de 2 ani manca absolut orice aliment care acum il refuza, analizele la sange sunt f bune, dar nu e normal sa manance doar: snitele, chiftele, sarmale, ardei umplut si ficatel. Imi puteti spune va rog daca in cadrul asociatiei dvs. ma puteti ajuta?
Am incercat si cu recompense si cu pedepse si cu joaca… nimic nu ma face sa o conving sa guste macar. E categorica si f incapatanata.”

 

Raspuns

Buna ziua,
Din mesajul dvs. reiese ca nu este absolut nimic in neregula cu fetita, iar faptul ca si analizele de sange o dovedesc ar trebui sa va linisteasca.

Desigur, cand vorbim de normalitate in cazul unui copil de trei ani trebuie sa intelegem ca nu este aceeasi normalitate despre care vorbim in cazul unui adult. Este normal si chiar des intalnit ca un copil de varsta fetitei dvs. sa prefere numai anumite mancaruri, in timp ce refuza categoric altele.

Sfatul pe care am sa vi-l ofer este sa renuntati la cercul vicios recompensa-pedeapsa deoarece acestea dezvolta o intelegere eronata asupra relatiei fapta-consecinta. Un copil nu va manca nici mai mult si nici mai sanatos cu pedepse, si, daca o va face, va fi din pricina fricii – ceea ce in viitor poate sta la baza aparitiei tulburarilor de alimentatie. Pedeapsa nu este o strategie buna pentru dezvoltarea inteligentei emotionale. De asemenea, daca va conditionati fetita sa manance prin recompense, ii diminuati sansele sa isi dezvolte, in timp, principii alimentare sanatoase, pentru ca va fi mai interesata de recompensa.

1 Comment

  1. Nicoleta spune:

    Va multumesc din suflet pentru sfaturi. Intr-adevar daca nu dau atata importanta la ce si cat mananca e si ea mai relaxata si parca mai curioasa doar ca nu indrazneste sa guste nimic „nou”.
    Si eu am fost ca ea dar nu atat de „exagerata” si un timp am descoperit ca imi plac si manacaruri care alteori le respingeam, asemenea si sotul meu. Imi doresc sa fie ceva trecator si la ea. Sper ca odata cu intrarea in colectivitate sa dea o sansa alimentelor care acum le respinge. Important e sa fie sanatoasa. Am incercat „sa ascund” legume in mancarurile ei preferate si a mers. Sper sa nu fie gresita nici ideea asta.
    O seara buna,
    Nicoleta Nita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *