Consilierea premaritala este un tip de terapie cu ajutorul careia cuplurile invata cum sa se pregateasca pentru casatorie si are scopul de a spori sansele fericirii si durabilitatii casniciilor, efectele sale pozitive facandu-si simtita prezenta pentru mult timp dupa intreruperea terapiei.
Multe cupluri percep aceasta experienta ca pe un apel de trezire deoarece partenerii incep sa devina constienti de multele implicatii ale casniciei, implicatii la care pana atunci nu au avut ocazia sa se gandeasca sau despre care nu au stiut cum sa discute.
Ce beneficii poti obtine de pe urma consilierii premaritale?
- Imbunatatirea abilitatilor de comunicare: pentru multi dintre noi aceasta nu este o aptitudine innascuta, ci un lung proces de invatare. Cu ajutorul consilierii premaritale, poti invata cum sa devii un ascultator mai bun, cum sa validezi emotiile, punctele de vedere si reactiile partenerului si cum sa va simtiti aproape chiar si atunci cand sunteti in mijlocul unui conflict important. Cuplurile care reusesc sa isi ofere acest tip de siguranta emotionala pot gestiona cu mai multa usurinta momentele tensionate, pot gasi solutii mai eficiente la conflictele cu care se confrunta si stiu cum sa fie un punct de sprijin pentru partener.
- Cresterea sigurantei emotionale: cuplurile care au o atitudine distanta, ostila, impulsiva sau dezaprobatoare nu se simt in siguranta din punct de vedere emotional. Pe de alta parte, prezenta respectului, a increderii, a validarii, a empatiei, a afectiunii si admiratiei sunt componente principale ale sigurantei emotionale si ale confortului pe care partenerii il simt unul fata de altul.
- Descoperirea echilibrului relatiei: cata atentie acorzi partenerului, cata atentie iti acorzi tie si cata atentie acorzi „voua”? Aveti prilejul sa explorati impreuna daca sunteti multumiti cu acest echilibru sau daca nu cumva este nevoie de cateva ajustari.
- Analizarea asteptarilor pe care fiecare dintre voi le aveti de la casatorie: nu este iesit din comun pentru un cuplu care este pe cale sa se casatoreasca sa nu fi discutat inca despre sarcinile, rolurile si responsabilitatile pe care fiecare vrea sa si le asume, sau despre asteptarile pe care le au de la partenerul de viata. Cu ajutorul consilierii premaritale, tu si partenerul puteti explora sperantele, convingerile si asteptarile pe care le aveti cu privire la finante, cresterea copiilor, intimitate sexuala, relatiile cu prietenii, petrecerea vacantelor, etc.
- Identificarea problemelor care provin din familiile de origine: multe dintre ideile si atitudinile pe care le invatam despre casnicie vin din mediul in care am crescut (parinti, bunici, alte rude sau persoane in grija carora am fost). Daca unul sau ambii parteneri nu au primit destula grija sau afectiune din partea parintilor sau daca provin din familii disfunctionale in care parintii nu aveau abilitatile necesare rezolvarii conflictelor, este de un real ajutor sa exploram felul in care aceste evenimente pot influenta casnicia.