Ganduri pe care nu ni le dorim



Ganduri pe Care Nu ni le Dorim
– Gandurile Obsesive si Gandurile Intrusive –

Mintea umana este de o asa natura incat nu toate gandurile pe care le avem sunt rationale, logice, bine structurate sau intentionate. De multe ori ni se intampla sa ne gandim la lucruri care nu ne fac placere, care ne sperie sau care chiar ne ingrozesc – aceasta descriere se aplica probabil tuturor oamenilor. Catastrofarea, presupunerile nefondate, comparatiile incorecte, scaparile de memorie, ingrijorarile si gandurile obsesive sunt numai cateva dintre procesele mentale care ne afecteaza gandirea si starea emotionala.

Astazi vom vorbi despre ce poti face cu privire la acele ganduri, imagini sau impulsuri pe care le ai in mod involuntar, repetitiv si care iti creeaza o stare de neliniste interioara considerabila.

Poate ca primul lucru pe care ar trebui sa-l afli este ca, in medie, ai cam 250 de ganduri intr-o ora. Este important sa stii cate ganduri ai pentru ca apoi sa poti face un calcul realist in legatura cu probabilitatea ocurentei gandurilor nedorite. Din aceste 250 de ganduri pe care le ai pe parcursul unei singure ore, nu este absurd sa presupunem ca macar o mica parte din ele vor fi nedorite.

Gandurile intrusive pot fi legate de orice subiect, tema sau continut si pot aparea oricand, iar probabilitatile ca ele sa capete o forma obsesiva cresc in proportie directa cu atitudinea pe care o ai fata de acestea: cu cat incerci mai mult sa le opresti, cu atat mai mult se vor repeta; cu cat te invinovatesti mai mult pentru existenta lor, cu atat mai deranjante vor deveni. In plus, evitarea sau negarea lor iti vor intensifica anxietatea, iar o anxietate ridicata atrage dupa sine si mai multe ganduri nedorite.

Atitudinea care pare sa functioneze in mod special, potrivit multor dovezi stiintifice, este aceea de acceptare fata de senzatiile de neliniste, fata de starea de incertitudine si de teama pe care o resimti si fata de faptul ca nu poti avea un control permanent si total asupra propriei minti. A adopta aceasta stare, inseamna, de fapt, a fi impacat cu realitatea – nu inseamna nici ca trebuie sa iti placa de ea si nici ca te-ai resemnat. In momentul in care iti accepti gandurile, oricat de inconfortabile ar fi ele, accepti si impermanenta lor impreuna cu faptul ca nu iti pot face rau; in cel mai rau caz, nu iti pot crea decat o stare de disconfort. O data cu trecera timpului, vei constata ca gandurile intusive nu vor mai fi atat de deranjante ca la inceput, ca frecventa lor va scadea, si ca intr-un final pot deveni chiar plictisitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *