Resurse somatice pentru perioada de distanțare fizică



Unul dintre cele mai tulburătoare aspecte ale situației prezente este lipsa contactului fizic, sursa de bază a sentimentului de siguranță și a conexiunii de care avem atâta nevoie acum. Această combinație de incertitudine și singurătate este o temă pe care mulți dintre noi o simțim, frică față de prezent și viitor, sentiment de pierdere până la nivelul de doliu față de trecut, și atât de des își face simțită prezența și rușinea. Criticul interior apare odată cu sentimentul vulnerabilității, încercând parcă să ne protejeze în felul lui stângaci de sentimente de neadecvare și slăbiciune.

 

Tot acum se reactivează și multe traume, multe amintiri neprocesate din trecut, unele dintre ele apărând doar ca manifestări fizice sau emoționale, fără să fie însoțite de o evocare conștientă, ceea ce ne poate arunca funcționarea sistemului nervos în afara ferestrei optime de toleranță, fie in hiperactivitate sau hipoactivitate, ori cu oscilații rapide între cele două stări.

 

În acest articol vei găsi câteva idei de care te poți folosi pentru ca acest val de evenimente să îți fie mai ușor de parcurs.

 

Deviza pentru perioada următoare, pe cât de mult posibil, este să acorzi o atenție conștientă experiențelor tale interioare, a felului în care se simte corpul tău și cum răspunzi față de aceste senzații, uneori în mod conștient și alteori automat. Pentru fiecare dintre următoarele încercări, dă-ți voie să ai răbdare să observi lucruri pe care de obicei le treci cu vederea, înțelegând că există înțelepciune în corpul uman.

 

Dacă esti privat de contactul fizic cu alte persoane, o modalitate prin care te poți simți mai conectat cu cei dragi sunt apelurile video, deoarece contactul vizual are un efect pozitiv atât din punct de vedere emoțional cât și fizic, mult mai puternic decât cel audio de sine stătător. Dacă ești dispus să faci un experiment, încearcă să oglindești cu calm, neexagerat, mișcările persoanei din fața ecranului, fiind atent atât la reacțiile sale, cât și la senzațiile tale interne. Oglindirea gesturilor activează neuronii oglindă, care au potențialul de a amplifica sentimente securizante de atașament.

 

Amenajează-ți un colț din casă astfel încât să fie cât mai plăcut și variat pentru cele cinci simțuri de bază. Poți experimenta cu culori și texturi, muzică și aromaterapie, poți face un loc de meditat, citit sau făcut yoga. Acolo poate fi oaza ta de liniște și de siguranță în care poti învăța experiențial despre legătură dintre corp, emoții și minte.

 

Să presupunem că ești copleșit de o stare de anxietate. Începi prin a localiza corespondentul ei fizic. De unde emană? Poate din zona tâmplelor, ori din stomac. Lasă-te să simți acea senzație și observă ce face, cum se transformă și cu ce alte locuri din corp mai comunică. Dacă ar avea o voce, ce ar avea de zis? Poți primi mesajul cu deschidere și curiozitate? Dacă nu, emoție îți stă in cale, și care ar fi rolul ei? Treptat, descoperă cum poți rămâne prezent cu fiecare emoție, oferindu-le compasiunea pe care ai oferi-o unei persoane iubite.

 

Pentru cei care au curte, grădinăritul este activitatea perfectă, având un efect calmant și chiar vindecător asupra minții și corpului, ceea ce facilitează accesul la energia Sinelui, adică acea stare de conștiință unică și diferită de tot restul, de unde putem extinde compasiunea și răbdarea de care tot restul părților noastre au nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *