Ce este inteligenta sexuala?

psiholog inteligenta sexuala

 

Vorbim foarte rar si modest despre rolul educatiei sexuale, pe care, cel mai des, o percepem ca pe un bagaj de informatii succinte si bazate pe frica, cu iz de tot ce trebuie evitat si mai nimic din ce provoaca satisfactie si placere, pe care persoanele tinere trebuie sa le obtina de undeva. De unde, nu se stie, pentru ca ideea ca sexalitatea este ceva rusinos si murdar inca persista si face victime. Ideea ca educatia sexuala cere o reflectare continua, atata timp cat existam ca indivizi, este departe de mintile noastre, si iata asa, multi adulti sunt influentati de perceptii normative distorsionate despre cum ar trebui sa se manifeste sexualitatea lor.

 

Inteligenta sexuala, asemeni celei emotionale, este ceva ce necesita informare si intelegere. Este de asteptat ca in acest proces de dezvoltare vom pune sub semnul intrebarii regulile si rolurile care ne-au fost date de cultura si societatea in care traim. Multora dintre noi ne este teama sa renuntam la anumite idei cu care ne-am obisnuit si in care gasim chiar confort, insa asta ne poate tine prizonierii unor randuieli care ne arunca intr-o stare de neimplinire si insecuritate.

 

Asumarea sexualitatii porneste de la relatia pe care o avem cu noi insine, ne cere sa fim in contact cu nevoile noastre si sa intelegem felul in care ne functioneaza corpurile, pe care trebuie sa le acceptam si sa le iubim asa cum sunt, ceea ce este o misiune dificila. Am fost programati de cultura in care traim sa gandim ca sexualitatea este echivalenta cu un anume tip de corp, cu o anume forma, aspect si greutate.

Am fost invatati ca sexul este periculos din cauza bolilor transmisibile, a sarcinilor nedorite si a felului in care ne judeca restul lumii.

Fetele sunt invatate sa isi protejeze virginitatea, simbol al virtutii si valorii lor morale, in ideea ca, in cele din urma, cineva le-o va fura. Li se spune sa nu aiba inceredere in baieti si sa nu isi asculte simturile pentru ca placerea este ceva riscant, ceva ce le poate face sa-si piarda controlul. Sa nu se gandeasca prea mult la sex deoarece o femeie respectabila nu face asta.

Baietilor li se induce ideea ca este rolul lor sa arate interes fata de o fata, uneori chiar insitent, pentru ca fetele cuminti nu zic da din prima; ca este semn de slabiciune sa arate prea multe emotii si ca un barbat adevarat este mereu protectiv cu femeile; ca fetele sunt niste fiinte irationale care nu trebuie intelese, ci doar tolerate, sau, in cel mai bun caz, iubite.

Nici fetele si nici baietii nu sunt invatati sa se auto-cunoasca si de multe ori se dezvolta cu prezumtia ca este necesar sa ascunda parti importante din cine sunt si ce simt, ca sa fie acceptati si iubiti. Ambele sexe primesc instructiuni stricte si nerealiste, iar acceptarea fata de alte orientari sexuale si identitati de gen lipseste si foarte des este inlocuita cu critica sau fobie.

Apoi, ca adulti, traim cu o povara infioratoare asupra noastra, una care nu ne lasa sa ne bucuram de energia erotica pe care fiecare dintre noi o detinem si nivelul de intimitate in relatiile noastre de tot felul este grav restrictionat. Daca ar fi sa renuntam la aceste idei dogmatice despre sexualitate, vom vedea mai multi indivizi fericiti, liberi si autentici.

 

Cum se manifesta inteligenta sexuala?

 

Persoanele care isi dezvolta acest tip de inteligenta isi asuma responsabilitatea trairilor si nevoilor proprii si nu cauta vinovati ci solutii, fiind capabile sa accepte diferentele care exista intre ele si alti oameni. Fac decizii autonome, analizand cu atentie ideile ce tin de sexualitate, folosindu-se de discernamantul propriu cand vine vorba sa aleaga ce este si ce nu este corect pentru ele. Isi dezvolta mecanisme sanatoase de gestionare a situatiilor dificile si emotiilor negative si isi dezvolta o identitate sexuala autentica fara sa simta nevoia sa se ascunda, sau sa isi fabrice scuze. Vindecarea rusinii, a sentimentului de inadecvare si a traumelor este o prioritate a carui scop este acela de a simti bine in propria piele si de a creste nivelul de intimitate atat cu sine, cat si cu alte persoane. Inteleg si recunosc ca schimbarile in manifestarea sexualitatii se schimba odata cu varsta si stiu cum sa faca fata acestor modificari, astfel incat experientele sexuale sa fie in continuare satisfacatoare.

In relatiille cu cei din jur, acesti oameni stiu sa isi comunice nevoile si dorintele, seteaza limite sanatoase fara a incalca drepturile altora, si accepta respingerile, vazandu-le ca pe o parte normala din experienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *