Acceptarea de sine



De cate ori nu ti s-a intamplat sa crezi ca daca ai avea mai multi bani, daca ai mai pierde cateva kilograme sau daca prietenii ti-ar acorda mai multa atentie, atunci ai putea fi cu adevarat fericit?

Poate ca traiesti cu convingerea ca daca te-ai accepta exact asa cum esti, atunci nu ai mai avea nici un motiv pentru care sa te schimbi, ceea ce te face si mai mult sa devii cel mai aspru critic al tau. Iar de fiecare data cand performanta ta nu corespunde propriilor asteptari, ajungi sa te consideri un ratat, un prost sau in orice caz, o persoana a carei valoare a scazut foarte mult. Si apoi, macar pentru o perioada, te simti furios sau deprimat – ceea ce te face sa iti pierzi rabdarea mult mai usor, sa nu te mai poti concentra le fel de bine asupra propriilor dorinte si interese si sa omiti lucruri importante; nemaivorbind de faptul daca ai ajuns sa te simti asa, probabil ca ai uitat si de toate reusitele tale, si macar de o mare parte din toate lucrurile pe care le admiri in legatura cu tine.

Dar oare chiar iti ofera acest obicei auto-distructiv motivatia de care ai nevoie pentru a iti atinge obiectivele si produce schimbarile pe care ti le doresti? Oare chiar iti poti cuantifica valoarea ca fiinta umana in performante, posesii si comportamente?

Acceptarea de sine nu echivaleaza cu resemnarea, cu renuntarea la propriile vise si dorinte. Acceptarea de sine este doar o modalitate realista de a te percepe pe tine insuti, modalitate ce iti permite sa continui sa te simti bine in propria-ti piele, chiar daca faci greseli, in timp ce continui sa lucrezi in directia implinirii propriilor teluri. Poti continua sa iti evaluezi anumite trasaturi sau comportamente fara nu a face nici o judecata in privinta propriei valori, iar prin asta poti dobandi mai multa intelegere si flexibilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *