Momente semnificative in familie



Prea multi dintre noi am fost crescuti in virtutea stereotipului conform caruia, daca tot nu ne alegem membrii familiei, tot ce putem face este sa-i „suportam”, sa pastram aparentele, si sa nu ne lasam perturbati de repetitivitatea acestei dinamici – o strategie extrem de daunatoare in opinia mea, si iata de ce. Orice relatie semnificativa pe care o avem are nevoie sa fie hranita, intretinuta si incununata de insemnatate – asa este legea firii omenesti, asa este sanatos din punct de vedere emotional si fizic, si asa evitam sa ne pierdem pe noi ca persoane, cu tot ce avem mai bun.

Rezolvarea conflictelor, impartirea rolurilor si a responsabilitatilor si indeplinirea sarcinilor pur si simplu nu sunt suficiente pentru a mentine o relatie satisfacatoare si prielnica tuturor partilor implicate. Cea mai mare parte a comunicarii care are loc intr-o familie este de ordin emotional, iar acest concept de-abia a inceput sa se infiltreze in intelegerea pe care o avem asupra relatiilor; si iarasi, o buna parte din oameni nici nu au receptionat inca acest mesaj. Pe masura ce vom acumula experienta in a decodifica, in a transmite si in a raspunde fluxului de mesaje emotionale, si relatiile noastre, incepand cu cele de familie si terminand cu cele profesionale, vor deveni mai pline de sens si de insemnatate.

Iata cateva idei care pot fi puse in practica de intreaga familie:

  • Gasiti niste activitati potrivite si placute pentru intreaga familie, care sa va stimuleze pozitiv pe fiecare dintre voi, cu ajutorul carora va puteti contura o identitate de familie, si care sa va creasca nivelul de incredere si confort pe care le simtiti cand sunteti impreuna. Unele familii prefera sa mearga impreuna in drumetii, altele prefera sa creeze ceva impreuna, iar acestea sunt doar cateva exemple in afara oricarui context specific familiei voastre. Incercati cu totii sa cautati interese comune ce pot fi transformate in activitati.
  • Chiar daca aveti copii mici, nu evitati sa-i implicati si pe ei in mod activ in alegerea si mentinerea activitatilor.
  • Cultivati-va un interes real fata pe problemele si interesele fiecaruia si-n acelasi timp nu uitati sa va cereti ajutorul.
  • Faceti-va un obicei din a va felicita pentru reusitele pe care le aveti.
  • Nu evitati dovezile de afectiune, nu numai verbale ci si fizice. Nu este nici o rusine sa va tineti in brate, sa va gadilati, sa va pupati sau sa va jucati, orice varsta ati avea.
  • Lucrati impreuna la cate un proiect semnificativ, fie ca este construirea unei case pentru caine, fie ca este vorba de strangerea de fonduri pentru o vacanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *