Cum sa fii un tata bun



Iata si un articol dedicat tatilor, pentru ca rolul lor este la fel de important ca si cel al mamelor, in pofida parerii larg acceptate ca se poate si fara el.

Multe familii reusesc sa se descurce si in absenta unui tata sau cu un tata care nu se implica suficient in cresterea copiilor, dar acest lucru nu reprezinta situatia ideala. Probabil ca pentru prea mult timp multe societati au functionat dupa principiu ca rolul tatalui este acela de a asigura familia din punct de vedere financiar, in timp ce mamei ii revine aproape in exclusivitate rolul de crestere si educare a copiilor. Despre cat de daunatoare si limitativa este aceasta distributie a sexelor s-ar putea scrie carti intregi dar nu acesta este scopul articolului. Scopul articolului este acela de a iti prezenta cateva idei de care sper sa te poti folosi pentru a te apropia mai mult de copilul tau, ca sa poti deveni un punct de reper important in viata sa.

Daca ai devenit tata de curand:

Poate ca iti este teama si sa-l atingi, cand il vezi cat de mic si fragil este, sau poate ca te gandesti ca nu prea ai ce sa faci cu el cand este inca atat de mic, dar nu te lasa inselat de aparente. Pentru ca in realitate bebelusii sunt si mai rezistenti decat crezi tu, si mai capabili de a interactiona. Dovezile stiintifice arata ca relatia parinte-copil incepe chiar din pantec, unde fatul poate distinge si vocea ta, nu doar pe cea a mamei! Deci, dupa nastere, chiar daca ti se pare prea mic sa inteleaga ce se intampla, creierul sau inregistreaza tot si orice minut petrecut impreuna conteaza. Iar tu vei avea mai mult timp sa te obisnuiesti cu rolul de tata. Iata ce puteti face impreuna:

  • Tine-l in brate si fa contact vizual. Ambele ii vor oferi un sentiment de siguranta care vor pune bazele relatiei voastre si a dezvoltarii sale emotionale.
  • Fii atent la nevoile pe care le are: poate ca nu sta bine in patutul lui si are nevoie sa-l pui intr-o pozitie mai confortabila, poate ca-i este foame si atunci il poti tine in brate in timp ce-l hranesti din biberon, sau poate doar are nevoie de atentie. Pe masura ce iti vei dezvolta acest simt, relatia voastra va deveni mai stransa si tu vei observa la el lucruri noi si fascinante care altfel poate nici nu ti-ai fi inchipuit ca exista.
  • Scoate-l la plimbare de unul singur si vei observa ca relatia voastra capata noi dimensiuni.
  • Fii constient de emotiile si trairile pe care le ai in preajma copilului, ele te vor ajuta sa te intelegi mai bine in rolul tau de tata.
  • Fa exercitii de miscare cu el: invata care miscari ii plac mai mult si repeta-le. Miscarea il va ajuta si sa isi dezvolte simtul echilibrului.

Daca ai copil mai mare:

  • Joaca-te cu el. Jocul este esential in dezvoltarea copilului la orice varsta, cu ajutorul jocului isi dezvolta o sumedenie de abilitati care mai de care mai importante, prin joc vorbesti pe limba lui, iar el se va simti iubit si important.
  • Devino exemplul pe care vrei sa-l urmeze. Sa presupunem ca esti cu fetita ta in parc si ca incepe sa planga si sa tipe pentru ca vrea o papusa la fel ca a fetitei de langa voi. Daca si tu incepi sa tipi, ce lectie crezi ca va trage ea? Sau, daca-i dai o palma la fund, cum va invata sa se poarte in situatiile tensionate? Daca ramai calm dar ferm si-i explici de ce nu poate primi papusa, o vei obisnui si pe ea sa se poarte la fel si imaginea pe care si-o va crea despre tine va fi aceea a unui tata calm si rabdator.
  • Incearca sa descifrezi ce se afla in spatele comportamentelor copilului. Corectarea prin pedeapsa, fara a intelege care sunt cauzele comportamentului, este ca si tratarea acneii prin stoarcerea cosilor – rezolva problema la suprafata dar cauza ramane si in timp poate produce probleme mai grave. Revenind la exemplul cu papusa, pot exista varii motive pentru care fetita a ales sa recurga la un asemenea comportament si pana nu stii de ce, nu poti rezolva problema in profunzime.
  • Tine-te de cuvant, fie ca i-ai promis ca o sa-l duci la antrenament, fie ca i-ai promis ca daca nu isi face temele nu iesiti in parc, este nevoie sa dai dovada de consistenta si fermitate.
  • Arata interes fata de activitatile preferate si implica-te in ele. Este una dintre cele mai bune metode de a iti cunoaste si aprecia copilul. Pur si simplu, fara acest gen de interactiune relatia este una superficiala si predispusa conflictelor.
  • Spune-i ca-l iubesti, ca-l apreciezi si ca esti mandru de el.
  • Poarta-te frumos cu mama copilului tau. Pana la urma, modelul de relatie pe care-l vede intre voi va avea o mare influenta in tipul de relatii pe care le va avea; in aditie, multe certuri intre parinti ii pot afecta grav imaginea de sine si sentimentul de siguranta in cadrul familiei.
  • Accepta-ti copilul asa cum este si iubeste-l neconditionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *