Psihoterapia si beneficiile sale



Se stie deja de pe urma descoperirilor neurostiintifice ca exista un numar de conexiuni neuronale care sunt asociate tuturor starilor emotionale: tristetea, fericirea, furia, frica, curiozitatea, anxietatea, etc. Un alt lucru pe care il stim tot multumita neurostiintei este ca creierul se schimba in functie de natura interactiunilor sociale si de mediul afectiv din cadrul acestora. Multe studii stiintifice arata ca psihoterapia produce schimbari la fel de mari precum medicamentele psihiatrice, numai ca prin psihoterapie eviti efectele secundare ale medicatiei, schimbarea se mentine si dupa incetarea sedintelor de terapie, este mai profunda, mai constienta si nu depinde de nimic altceva decat de tine!

Prin psihoterapie si prin utilizarea diferitelor tehnici psihoterapeutice poti fi ajutat sa iti schimbi si sa iti mentii anumite stari emotionale, iar prin aceasta invatare conditionata creierul tau se va transforma – va face noi legaturi care vor favoriza starile pozitive in defavoarea celor negative. Si cu cat te folosesti mai mult de anumite conexiuni neuronale, ca atat trairile si starile care le corespund vor deveni mai automatizate si mai accesibile tie.

Pe de o parte exista tehnici care vor stimula partea constienta si rationala a creierului tau, tehnici care te vor ajuta sa iti cultivi rabdarea, sa iti dresezi impulsivitatea, sa iti dezvolti memoria, sa fii mai atent, mai empatic sau mai eficient in rezolvarea problemelor. Pe de alta parte, sunt tehnicile prin care vei avea acces la mintea ta subconstienta. Cu ajutorul relaxarii sau a hipnozei creierul tau va avea ocazia sa aduca la suprafata, sa proceseze si sa integreze amintiri si trairi importante, de care desi nu esti constient, te influenteaza in viata ta de zi cu zi, in relatiile pe care le ai cu cei din jur, in relatia pe care o ai cu propria persoana, in deciziile pe care le faci si in cele mai profunde trairi ale tale.

2 Comments

  1. Larisa spune:

    am probleme cu starea emotionala pe care as vrea sa o invat cum sa o mentin normala si cum sa depasesc stresul.Multumesc.

  2. Jana spune:

    Imi place articolul dv. si-mi pare rau ca sunt din Constanta si nu pot ajunge la dv.Mi-as dori sa pot sa imi mentin stari emotionale normale,le am exagerate si-mi cauzeaza mult:palpitatii,tensiune ridicata,stari de panica.Oricum ,va multumesc ca existati si ne indrumati.Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *