Despre rusinea de a merge la psiholog



Iata un subiect care dupa parerea mea nu este atat de discutat pe cat ar fi nevoie. Din cauza lipsei de informare la nivel national si a faptului ca serviciile psihologice nu sunt acoperite de casa de sanatate, romanii inca traiesc cu sentimentul ca este de rusine sa mearga la psiholog, asociind aceasta activitate cu ceva foarte grav si ferindu-se sa vorbeasca despre suferintele lor emotionale. In acest context, nici nu este de mirare cum de atat de multi oameni sufera de depresii, atacuri de panica, tulburari de personalitate, precum si multe alte afectiuni psihice. In plus, se estimeaza ca in Romania au loc in jur de 8 sinucideri pe zi.

Desi in ziua de azi in restul lumii civilizate a te duce la psiholog este un lucru cat se poate de comun, romanii inca se tem de stigma care este asociata cu acest gen de servicii, crezand ca pentru a ajunge in cabinetul unui psiholog trebuie sa fie ori nebuni, ori fara nici o sansa de recuperare. Adevarul este ca cei care ajung sa apeleze la astfel de servicii sunt oameni normali care, ca si multi altii, sunt incercati de greutatile vietii si carora le este dificil sa isi rezolve de unii singuri toate problemele emotionale cu care se confrunta.

Cat de realist este sa credem ca putem face fata tuturor problemelor de unii singuri, fara a avea vreodata nevoie de sprijinul altcuiva, si cat de mult te ajuta aceasta convingere? Pana la urma, toti avem momente in care cerem parerea si sprijinul unui prieten – deci, de ce devine o problema in momentul in care acest ajutor vine din partea unui psiholog? Daca si tu te temi de conotatiile negative care uneori sunt date psihoterapiei sau consilierii psihologice, poate ca a venit momentul sa iti reevaluezi convingerile si prioritatile. Cum ai ajus sa crezi ca trebuie sa eviti sa ceri ajutorul unui psiholog? Care sunt informatiile pe care le ai pana in prezent despre ce se intampla in timpul unei sedinte de psihoterapie si despre beneficiile pe care ti le poate oferi? Si, poate cea mai importanta intrebare, cat de important este sa te cunosti mai bine, sa inveti cum iti poti decodifica si controla starile emotionale si sa faci o schimbare in bine, de lunga durata?

1 Comment

  1. Catalin spune:

    Iti multumesc foarte mult, este foarte util articolul, ceea ce ai spus mi-a dat incredere mai multa in mine si voi face primul pas. O seara buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *