Tulburarea de conduita, copilul dificil



Cand copilul tau da dovada de un comportament sfidator in mod repetat, este usor sa te lasi absorbita intr-o batalie repetitiva si epuizanta care nu va face altceva decat sa te lase cu un adanc sentiment de durere si frustrare. Iar apoi, din cauza frustrarii si a oboselii pe care le-ai acumulat, incepi sa-i ceri sa faca unele lucruri mai mult din cauza ambitiei, pur si simplu din nevoia de a obtine satisfactia de a fi ascultata. Cu cat te lovesti de un grad mai mare de neascultare, cu atat devine mai important sa te impui, iar acest cerc vicios poate subrezi considerabil relatia parinte-copil. In plus, daca nu o faci deja, risti sa ajungi sa iti pierzi increderea in propriile abilitati, auto-invinuindu-te din ce in ce mai mult. De multe ori parintii care se afla in situatia ta ajung sa se simta depasiti de situatie si deci inutili, iar pe copil ajung sa-l vada ca pe o cauza pierduta. Daca te recunosti in aceste randuri, poate ca te-ar ajuta sa afli ca exista solutii, si ca nici tu nici copilul tau nu sunteti niste persoane rele sau incapabile.

Desi comportamentul copilului tau poate parea de multe ori de neinteles, in spatele acestor aparente exista intotdeauna o explicatie care asteapta sa fie descoperita. Comportamentele si atitudinile sale sunt influentate de mai multi factori, iar pe masura ce vei incepe sa-i identifici, iti va deveni mai usor si sa intelegi si motivele pentru care copilul tau este neascultator:

  1. Temperamentul sau predispozitiile cu care se naste un copil. Unii copii pot fi mai neatenti, mai impulsivi, mai iritabili, mai retrasi social, sau mai emotivi; toate aceste trasaturi pot fi identificate si apoi folosite in intocmirea unul plan personalizat de corectare a comportamentelor.
  2. Situatia din familie. Orice eveniment si schimbare din cadrul familiei va ajunge sa aiba o influenta asupra comportamentului copilului. Existenta tensiunilor, a neintelegerilor conjugale, a problemelor financiare, a problemelor de sanatate maresc sansele de aparitie a comportamentelor noncompliante.
  3. Personalitatea ta. Si acest aspect joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea anumitor obiceiuri de relationare. De exemplu, firea ta mai emotiva poate percepe accesele de furie ca pe ceva greu de acceptat, iar raspunsurile pe care uneori le dai, in mod paradoxal, pot incuraja tocmai acele comportamente pe care iti doresti sa le corectezi.
  4. Istoria relatiei voastre. Felul in care fiecare dintre voi ati raspuns diverselor evenimente din trecut, modeleaza, influenteaza si poate prezice prezentele si viitoarele voastre interactiuni. Cu siguranta ca pana in prezent copilul tau a avut destul timp sa invete ce avantaje si dezavantaje poate obtine de pe urma comportamentelor pe care le adopta. Prin urmare, petru a obtine rezultate diferite fata de cele pe care le-ai avut pana acum, va fi necesar ca si tu sa iti schimbi modul de abordare.
  5. Probleme fizice sau de sanatate. Daca din cauza unor probleme de sanatate si/sau natura fizica, exista persoane din grupurile sale de interactiune care-l batjocoresc sau umilesc, comportamentul si emotiile sale se vor schimba ca rezultat al acestei interactiuni dificile si dureroase. De exemplu, daca este batjocorit de colegii sai pentru ca are un picior mai scurt sau din cauza acneii pe care o are, in acest context, nici comportamentul sau ostil nu mai este surprinzator.

Pasul urmator:
Analizand si reflectand asupra acestor factori, incearca sa identifici factorii specifici situatiei cu care te confrunti tu. Urmatoarele intrebari iti pot fi de folos: Cum ai descrie temperamentul copilului tau? Cum arata mediul vostru familial si interactiunile dintre membrii familiei? Cu comportamentul caror membri ai familiei se aseamana cel al copilului? Care consideri ca sunt motivele pentru care refuza sa asculte? Care sunt momentele si situatiile in care comportamentul sau pare ca se inrautateste? Dar cand se amelioreaza? Ce-l motiveaza si ce-l demotiveaza? Ce incearca sa obtina prin comportamentul lui? Cand obtine ce isi doreste, ce schimbari comportamentale sesizezi? Dar cand nu obtine ce vrea, ce difera in acele momente? Exista persoane in compania carora comportamentul sau este mai maleabil? Cine sunt aceste persoane, care este tipul de relatie care exista intre ele si copil, care sunt trasaturile lor de personalitate, si ce crezi ca face diferenta?

Toate aceste unelte te pot ajuta sa iti intelegi mai bine copilul, dar si pe tine insati. De aici poti incepe sa reconstruiesti o relatie mai buna si mai sanatoasa, bazata pe mai multa acceptare si respect reciproc. Cu siguranta ca acest subiect este cat se poate de complex si vor mai exista articole in viitor in care voi mai aborda aceasta tema, mai ales din perspectiva gestionarii situatiilor specifice. Daca te simti depasita de situatie, nu te feri sa ceri ajutorul unui psiholog si suportul celor apropiati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *