Psihoterapia de cuplu



Multe cupluri nu ştiu exact ce implică psihoterapia de cuplu: nu ştiu la ce să se aştepte, se întreabă daca nu cumva psihoterapeutul are anumite aşteptări de la ei, le este teamă să spună lucruri care ar putea deteriora relaţia şi mai mult, sau privesc terapia de cuplu ca pe un predictor al destrămării relaţiei. Iar de multe ori, aceste temeri sunt şi motivul pentru care cuplurile amână sau evită cu desăvârşire să ceară ajutor. Scopul acestui articol este să îţi răspundă la măcar o parte din întrebările pe care probabil ţi le-ai pus.

Una dintre cele mai apropiate şi complexe relaţii pe care le poţi avea este cea de cuplu. Prin intensitatea şi implicaţiile sale, ea poate fi o sursă de fericire, intimitate şi împlinire, dar la fel de bine poate fi şi o sursă de dejnădejde, suferinţă şi lipsă de încredere.

În primul rând, rolul meu ca terapeut de cuplu este acela de a te ajuta pe tine şi pe partenerul tău să dobândiţi abilităţile necesare conştientizării, explorării şi creşterii nivelul de prietenie, de intimitate şi de încredere. În acelaşi timp, veţi învăţa împreună cum să vă gestionaţi conflictele, cum să vă rezolvaţi problemele de zi cu zi dar şi pe acelea care par să se repete în mod sistematic asemeni unui scenariu prestabilit. Pe de altă parte, veţi învăţa cum să redescoperiţi lucrurile care vă leagă, precum şi acele aspecte pozitive ale relaţiei pe care din cauza suferinţelor emoţionale şi a inerţiei aduse de aceasta nici nu le mai vedeţi.

Faza incipientă a colaborării noastre va fi dedicată evaluării diferitelor aspecte ale relaţiei, cu scopul de a îmi crea o înţelegere limpede şi riguroasă asupra problemelor cu care vă confruntaţi, dar şi asupra resurselor voastre evidente sau latente. Uneori va fi necesar să stabilim şi nişte sedinţe individuale, cu scopul de a obţine un istoric personal, dar şi pentru a vă acorda şansa, fiecăruia dintre voi, de a vă împărtăşi gândurile şi trăirile individuale.

Durata şi frecvenţa colaborării noastre va fi stabilită pe baza nevoilor voastre specifice. Pe parcursul desfăşurării şedinţelor de terapie sunteţi încurajaţi să îmi adresaţi orice întrebări şi nelămuriri, precum şi părerile voastre la evoluţia terapiei. Pe măsură ce relaţia voastră începe să se îmbunătăţească, şi frecvenţa şedinţelor de terapie va începe să scadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *