“Nu este bun pentru nimic”



Una dintre cele mai frecvente afirmatii pe le aude un psiholog de la clientii sai, in legatura cu comportamentele sau gandurile cauzatoare de probleme, suna cam asa: “nu ma ajuta cu nimic”, sau: “nici nu stiu de ce fac asta, stiu ca nu este bine si ca ar trebui sa procedez altfel dar nu pot”.

De fapt, adevarul este ca pana si cele mai indezirabile comportamente le ofera ceva pozitiv, iar prima provocare este sa imi ajut clientii sa realizeze care sunt beneficiile pe care le obtin de pe urma comportamentelor pe care doresc sa si le schimbe.

De ce este important ca ei sa constientizeze beneficiile?
In primul rand, pentru ca, in realitate, nu exista lucruri care sa aiba numai implicatii pozitive sau numai implicatii negative, iar dezacordul dintre propriile convingeri si realitate este o sursa inepuizabila de erori si sentimente de frustrare.

In al doilea rand, atata timp cat o persoana nu poate vedea ce are de castigat de pe urma unui comportament, nici nu poate face o schimbare de durata, pentru ca este posibil ca beneficiul pe care il pierde de pe urma schimbarii sa cantareasca mai mult decat schimbarea in sine, oricat de dorita ar fi ea.

Unul dintre rolurile mele ca psihoterapeut este sa imi ajut clientii sa obtina de pe urma constientizarii beneficiilor propriilor comportamente si ganduri sansa de a integra aceste beneficii in schimbarile pe care sunt pe cale sa le faca. In acest caz, sansele ca ei sa se reintoarca la vechile obiceiuri sunt mult mai mici, iar satisfactia schimbarii este mult mai mare.

De ce ne este greu sa acceptam existenta acestor beneficii?
Pentru ca, uneori, ne dorim asa de mult o schimbare, incat este greu de crezut sau de acceptat ca ceea ce dorim sa schimbam are si elemente pozitive. Probabil ca, instinctual, constientizarea beneficiilor unei situatii pe care o dorim schimbata este perceputa ca o amenintare – ne este greu sa credem ca daca exista ceva bun in ceea ce nu ne mai dorim, inca vom mai fi suficient de motivati sa schimbam lucrul respectiv. In plus, mai apare si presiunea pe care o simtim din exterior: asteptarile prietenilor, rudelor, societatii, etc. De multe ori ne simtim grabiti sa facem o schimbare pentru ca ne-am creat un obicei sa masuram succesul prin prisma rapiditatii si nu a calitatii.

Tu te-ai gandit care sunt beneficiile obiceiurilor si convingerilor pe care doresti sa le schimbi? Cum poti face sa obtii aceleasi beneficii si dupa ce ai facut schimbarea pe care ti-o doresti?

2 Comments

  1. Anca Popa Anca Popa spune:

    Cand te crezi un ratat, inseamna ca iti judeci intreaga persoana prin prisma unei sau unor greseli pe care le-ai facut, nemaitinand cont si de faptul ca, pe langa acele greseli ai avut si unele reusite si ca ai facut si niste alegeri bune. De ce sa selectezi doar lucrurile care nu iti plac la tine, si apoi sa te definesti prin ele?

    Iar, daca cineva ti-a spus ca esi un ratat, esti intotdeauna liber sa nu te lasi afectat de spusele lui/ei si sa iti traiesti viata asa cum stii mai bine. :)

  2. Varas spune:

    Ce poti face cand te crezi (ca) un ratat ?

    Sau daca cineva te-a facut asa ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *