Cadouri de craciun



Mai este doar putin si vine Craciunul, si parca nu ne putem abtine sa ne gandim la cadourile pe care le-am pregatit celor la care tinem, dar si la cadourile pe care urmeaza sa le primim. Fara indoiala, obiceiul de a da si primi cadouri este unul indragit de toata lumea, dar oare te-ai intrebat ce-ti poti oferi tie insuti, cu ocazia sarbatorilor de Craciun si a intrarii intr-un nou an?
Desi din ce in ce mai multa lume este constienta de importanta buna-starii financiare si a celei fizice, inca avem dificultati in a ne oferi confortul emotional pe care il meritam.

Iata cateva sugestii in acest sens:

  • Ofera-ti darul ingaduintei. Fii mai tolerant si cu tine insuti, dar si cu cei din jur. Adu-ti aminte de cate ori ai avut de suferit cand ai ales sa te judeci negativ si cat de greu ti-a fost sa nu mai simti ca esti in razboi cu propria persoana. A meritat oare, sau puteai obtine mai multe beneficii printr-o atitudine mai intelegatoare? Ingaduinta nu ne opreste din a fi constienti de lucrurile pe care este necesar sa le schimbam si nici nu ne leaga de o situatie indezirabila; ba din contra, ne ajuta sa intelegem mai bine realitatea din jurul nostru si sa devenim constienti de pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru a produce schimbarea pe care ne-o dorim. In plus, toata suferinta ce rezulta din refuzul de a accepta este evitata.
  • Ai mai multa rabdare. Intr-adevar, o trasatura greu de cultivat. Dar hai sa ne gandim putin la ceea ce ne ofera lipsa rabdarii: stres, tipete, frustrare si posibil falsul sentiment ca asa suntem mai eficienti, cand in realitate putem fi mult mai eficienti daca ramanem calmi si cautam solutii. Ca sa nu mai vorbim de povara pe care o punem asupra organismului nostru de fiecare data cand tipam, cand avem palpitatii si cand ne inrosim la fata de nervi de fiecare data cand suntem blocati in trafic. Ce mentalitate crezi ca ne serveste cele mai bune interese: sa ne supunem stresului fizic si emotional pe care il resimtim cand nu avem rabdare, sau sa ne educam sa acceptam ideea ca viata mai inseamna si asteptare?
  • Darueste-ti responsabilitatea emotionala si nu te lasa manipulat de altii. Aminteste-te ca, una peste alta, esti singurul capabil de a-ti schimba starea de spirit si emotiile, oricat de puternice ar fi acestea. Singurul lucru pe care il pot face cei din jur este sa detina o influenta, mai mare sau mai mica, asupra starii noastre emotionale – dar decizia finala tot noua ne apartine. Si, in acelasi fel in care altii nu pot decide ce emotii vom avea, nici noi nu-i putem face pe alti oameni, impotriva vointei lor, sa se simta intr-un anumit fel. Oferindu-le celor din jur exemplul responsabilitatii emotionale, ii poti ajuta si pe ei sa isi asume responsabilitatea propriilor trairi si emotii.

Sarbatori fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *