Libertatea intr-o relatie



De cate ori ai incercat sa iti inchipui cum se simte partenerul tau in relatia de cuplu? Te-ai intrebat vreodata daca el sau ea are destula libertate? Simti ca tu ai destula libertate in relatia actuala?

Se pare ca destul de multa lume traieste cu convingerea ca, pentru ca o relatie sa supravietuiasca, partenerii trebuie sa renunte la activitatile pe cont propriu pentru a se dedica in mod exclusiv activitatilor de cuplu. Exista persoane care sunt de parere ca toate evenimentele importante trebuie traite in doi – aceste persoane aproape ca nu mai functioneaza ca indivizi cu initiativa personala si ajung sa conceapa viata numai in contextul unui cuplu. Daca ti se intampla sa fii intr-o relatie care implica asemenea reguli care va fac pe tine sau pe partenerul de viata sa va simtiti blocati sau tristi, atunci inseamna ca este necesar sa schimbi ceva in dinamica de cuplu.

Cercetarile stiintifice arata ca relatiile puternice sunt acelea in care cuplurile isi acorda libertate, respecta pasiunile partenerului chiar daca nu i le impartasesc, si nu se simt amenintati de faptul ca nu sunt inclusi in toate activitatile partenerului de viata. Pe de alta parte, cei care se simt amenintati de existenta acestor activitati par a avea unele probleme legate de imaginea personala si lipsa increderii in sine. Daca aceste probleme nu sunt rezolvate, in timp, ele pot ameninta bunastarea cuplului si pot duce chiar la separare. De asemenea, cei care lasa aceste probleme sa devina litera de lege in toate relatiile de cuplu risca sa nu aiba parte de nici o relatie implinita atata timp cat nu realizeaza ca au o problema care trebuie rezolvata – fie pe cont propriu, fie cu ajutorul partenerului, sau cu ajutorul unui psiholog.

O relatie buna implica si activitati de cuplu, dar si activitati pe plan individual. De fapt, fara libertate, o relatie este patologica. Daca acorzi libertate partenerului sau partenerei de viata nu inseamna ca relatia se va sfarsi; te poti simti aproape de persoana iubita fara a fi nevoie sa fiti impreuna in permanenta, iar timpul in care persoana iubita este in alta parte poate fi folosit pentru a invata cum sa te simti bine de unul singur.

Daca simti ca ai nevoie de mai multa libertate, atunci poate ca este cazul sa o ceri fara a te simti vinovat de acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *