Efectele unui dezastru in masaO tara intreaga este zdruncinata de tragedia care a avut loc Vineri seara in clubul Colectiv, unde treizeci si doi de tineri si-au pierdut vietile si peste o suta sunt in stare grava in spital. Imaginile si reportajele la care am fost supusi in ultimele zile au declansat in noi niste sentimente coplesitoare carora cu greu le facem fata. Pentru generatiile tinere, acesta a fost primul impact cu suferinta umana, la o scala atat de mare. Pe victimele care au fost expuse in mod direct si indirect acestei neglijente teribile, le asteapta un drum anevoios catre refacere, atat fizica cat si psihica. Iar noi, restul, avem in egala masura o influenta insemnata atat asupra refacerii victimelor, cat si a refacerii la nivel social. Suntem responsabili sa ne intelegem propriile reactii, sa ne dam seama de originea lor si sa ne putem indrepta raspunsurile catre empatie si compasiune: sa nu cautam, din cauza sentimentului de neputinta, vina unde nu-i este locul si sa nu stigmatizam din cauza ignorantei si a fricii.

In ultimele zile am avut prilejul sa fim martorii unui spectru larg de reactii, iar acum este timpul sa reflectam asupra efectelor lor si sa decidem ce drum vom urma.

Daca vom lasa aceasta tragedie sa ne alimenteze cele mai obscure instincte si cele mai irationale frici, felul in care vom ajunge se percepem situatia, impreuna cu reactiile ce vor deriva de aici, ne vor aduce mari prejudicii.

De exemplu, se vehiculeaza zvonul ca oamenii care au fost acolo ar fi satanisti; ca muzica rock este muzica diavolului si ca victimele au primit ce-au cautat. Se mai impinge si ideea ca versurile celor de la Goodbye to Gravity au prevestit sau chiar au provocat dezastrul care a avut loc. Este de neconceput ca in zilele noastre sa ne mai lasam manipulati de asemenea superstitii si interese ce ies mult din sfera bunelor intentii. Va rog sa va ganditi la posibilele efecte pe care aceste vorbe le pot avea asupra victimelor sau asupra familiilor acestora, in conditiile in care exista sanse ca multi dintre ei sa dezvolte sindrom de stres posttraumatic. Incercati sa va inchipuiti forta cu care aceste idei maligne pot afecta emotiile si gandirea unei persoane deja sensibile din punct de vedere emotional. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca astfel de concepte vin din partea unor formatori de opinie foarte influenti. Este crucial sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa constientizam ca aceste reactii sunt niste distorsiuni cognitive grave, pe care trebuie sa le tratam cu circumspectie.

O alta idee care circula, egal de periculoasa, este ca incendiul ar fi fost provocat in mod voit, fie din anume interese politice, fie conform unui ritual celtic. In loc sa speculam cu privire la veridicitatea acestor conspiratii, sunt de parere ca merita sa intelegem psihologia care genereaza acest tip de convingeri. Mediul infiltrarii acestor idei este unul propice, fiind alimentat de panica resimtita la nivel social si de neincredera pe care majoritatea oamenilor o au fata de clasa politica. Vazand maniera senzationalista cu care sunt elaborate astfel de teorii, este usor de inteles de ce exista persoane care ajung sa creada cu tarie in ele. Faptul ca multe dintre afirmatiile facute sunt, concomitent, aproape imposibil de dovedit dar si de demontat ar trebui sa ne ridice un semnal de alarma, si din nou, sa le tratam cu scepticism. A ne lasa prada lor, inseamna a da nastere unui set de distorsiuni cognitive grave.

In schimb, avem libertatea de a alege sa ne deschidem ochii si inimile, sa fim prezenti in tot ce se intampla in jurul nostru si sa oferim sprijinul si compasiunea noasta celor care au atata nevoie de ele, incepand cu noi insine.

A venit momentul sa ne indreptam atentia asupra lucrurilor care ne fac bine, care ne vindeca de trauma resimtita atat de profund; sa ajutam oamenii care sufera mai mult decat noi, sau macar sa nu le provocam si mai multa durere. Sa nu uitam sa comunicam cu sensibilitate si blandete cu copiii nostri, care si ei la randul lor au fost afectati de acest tragic accident.

In astfel de situatii, acceptarea propriilor emotii este esentiala, oricat de coplesitoare ar fi acestea. Multi dintre noi ne simtim speriati si neputinciosi, unii resimtind emotiile atat de puternic incat propriul organism reactioneaza – si ele sunt reactii normale posttraumatice.

Pentru a ne tempera sentimentele de panica, este de ajutor sa ne aratam gratitudinea fata de lucrurile bune din viata noastra, sa vorbim cu persoanele de incredere despre ce simtim, dar si sa cautam solutii concrete la problemele care ne macina; de exemplu sa raportam orice neregularitate pe care o intalnim.

Pe cei care cred ca muzica rock este un fenomen malefic, ii indemn sa asculte, cu mintea deschisa, cantecele si versurile celor de la Goodbye to Gravity.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *