Cum sa ajuti o femeie care este intr-o relatie abuziva



Cand vine vorba de violenta domestica, nu ramanem fara subiecte de discutie si nici nu putem spune ca societatea in care traim ofera vreun ajutor de nadejde celor care au avut nesansa sa intre intr-o relatie abuziva. In multe familii, violenta fata de femei este inca un lucru obisnuit si de prea multe ori cei care cunosc astfel de cazuri prefera sa inchida ochii sau chiar sa incurajeze violenta barbatului.

Poate ca ti s-a intamplat si tie sa cunosti asemenea cazuri; poate ca ai dorit sau doresti sa ajuti, dar nu stii cum. Aici vei gasi cateva indrumari in cazul in care te intalnesti cu astfel de situatii:

  • Asculta fara sa judeci. Probabil ca esti singura sau una dintre putinele persoane in care se increde, din moment ce iti vorbeste despre problemele ei.
  • Nu insista sa isi paraseasca partenerul; s-ar putea ca din prea multa buna-vointa sau implicare sufleteasca sa-i faci mai mult rau decat bine. Unele relatii sunt mult mai complicate decat par, si unii abuzatori sunt capabili de fapte necugetate daca sunt parasiti. Tine minte ca ea este cea mai in masura sa judece cat de departe poate merge partenerul abuziv.
  • Ajut-o sa isi recapete incredera in sine. Un barbat abuziv poate fi foarte iscusit in a distruge imaginea de sine a femeii de langa el, precum si orice forma de manifestare a independentei acesteia, tocmai cu scopul de a o inrobi si fizic si psihic.
  • Asigur-o ca poate apela la tine cand are nevoie si ca iti pasa de ea.
  • Daca poti oferi un sprijin mai mare si daca situatia permite, incurajeaz-o sa isi lase la tine lucrurile la care tine cel mai mult pentru situatia in care se simte pregatita sa plece.
  • Incurajeaz-o sa apeleze la cineva care o poate ajuta, in functie de cerintele situatiei: politie, asociatii de intrajutorare, psiholog, doctor, avocat sau rude care-o pot adaposti.
  • Nu-i intoarce spatele doar pentru ca nu-i aprobi alegerile, este probabil ultimul lucru de care are nevoie. Incearca sa intelegi ca mintea unei femei abuzate functioneaza altfel decat mintea ta, iar ajutorul vine din intelegere, nu din sanctiuni.
  • Tine minte ca rolul tau nu este acela de salvator, deci nu poti lua decizii in locul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *