Anxietate sau ingrijorare?



Vorbeam intr-unul din articolele precedente despre convingerile rigide si cele flexibile si despre intensitatea emotiilor pe care fiecare dintre aceste convingeri le produc. Astazi iti voi vorbi despre tipul de ganduri ce stau in spatele anxietatii si le voi compara cu gandurile care produc ingrijorare:

Anxietate (emotie negativa nesanatoasa):

  • Ganduri (rigide): “Seful nu este de acord cu propunerea mea, probabil crede ca sunt un prost si pe viitor nu voi mai contribui in nici un fel”, sau „Data viitoare voi sta treaz toata noaptea dinaintea sedintei pentru a ma pregati temeinic si pentru a ma asigura ca ideea mea nu va avea cum sa fie combatuta.”
  • Comportament: Comportamentul ce rezulta dintr-o asemenea gandire este unul de evitare. Daca gandesti asa despre tine din cauza ca ti-a fost respinsa o idee, probabil ca vei evita sa mai vii si cu alte propuneri in fata sefului crezand ca ideile iti vor fi mereu respinse si ca nu mai poti face fata unei asemenea situatii. O alta alegere pe care o poti lua ca rezultat al gandirii rigide este sa te suprasoliciti si sa te extenuezi incercand sa fii perceput ca o persoana ce nu are nici un defect si a carei  prestanta este imaculata; drept urmare, vei cauta reasigurari de la cei din jur, si, pe masura ce le vei primi, le vei cauta din ce in ce mai des.

Ingrijorare (emotie negativa sanatoasa):

  • Ganduri (flexibile): “Seful nu este de acord cu propunerea mea, nu e nimic rau in a avea pareri contradictorii. Ma pot folosi de aceasta situatie pentru a afla cum putem ajunge la un compromis. Daca nici asta nu va merge, desi nu mi-ar placea asa ceva, stiu ca vor exista si alte ocazii in care voi avea mai mult succes.”
  • Comportament: Daca si tu gandesti la fel cand esti pus intr-o situatie asemenatoare, inseamna ca esti capabil sa te mobilizezi si in situatii nefavorabile dorintelor si intereselor tale si ca esti constient ca si respingerile fac parte din viata si ca, desi sunt ceva neplacut, poti inca sa te simti bine in propria piele si sa-ti urmaresti obiectivele pe care ti le-ai ales.

Oricare dintre noi, oricat de anxiosi am fi, putem invata sa ne identificam gandurile nerealiste si sa le schimbam intr-unele mai realiste care ne ajuta sa ne atingem scopurile si sa ne simtim mai calmi si siguri pe noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *