Relatiile de cuplu, munca grea?



Auzim destul de des in jurul nostru slogane de genul: “ca sa ai o relatie fericita, trebuie sa depui efort”, “este nevoie de multa munca pentru ca un cuplu sa dureze” sau “mentinerea unei relatii este lucru greu”. Dar chiar este necesar ca o relatie sa fie vazuta mai degraba ca o povara? Tu ce intelegi prin a depune mult efort intr-o relatie?

Uneori devenim atat de seriosi in relatia cu partenerul ca uitam sa ne ghidam pur si simplu dupa placerea pe care o simtim in compania persoanei iubite.

Desigur, pentru ca o relatie sa functioneze, este necesar se ne ajustam la nevoile si obiceiurile partenerului, sa nu uitam ca suntem doi indivizi cu personalitati diferite, ca preferintele noastre difera si ele, si ca unele dintre obiceiurile noastre nu sunt aceleasi cu cele alei persoanei iubite. Dar acest proces de ajustare si re-ajustare nu trebuie neaparat sa ceara din partea noastra un efort colosal; ne este de ajuns sa acceptam faptul ca, intr-un cuplu fericit, partenerii nu isi conduc vietile unul celuilalt, ci si le impart.

Daca iti este greu sa accepti cine este persoana iubita, daca mai mult incerci sa o schimbi decat sa te bucuri de calitatile ei, poate ca a venit timpul sa descoperi de ce te simti asa. Poate ca pur si simplu nu ati avut ocazia sa invatati cum sa negociati, cum sa va ascultati, si cum sa va intelegeti unul pe altul, iar atunci niste sedinte de terapie de cuplu va pot ajuta sa depasiti aceste obstacole. Sau poate ca exista intr-adevar niste diferente ireconciliabile si atunci va fi necesar sa discuti cu partenerul despre viziunile pe care le ai asupra detaliilor practice ale vietii: nevoile si preferintele sexuale, etica personala, administrarea banilor, cresterea copiilor, importanta data carierei, timpul alocat distractiei, preferinte politice, etc. Existenta multor divergente pe aceste planuri sunt principalele motive pentru care cuplurile se destrama. Daca tu si persoana iubita nu reusiti sa ajungeti la un consens satisfacator pentru amandoi in aceste aspecte, daca dezavantajele relatiei cantaresc mai mult decat avantajele, exista mari sanse ca problemele de cuplu sa se finalizeze cu o despartire.

1 Comment

  1. Bianca spune:

    as incepe prin a spune ca relatia cu sotul meu la acest moment nu e una foarte roz.vorbim la telefon mai mult despre lucruri c’è Tin de copil,ne povestim cat de cat c’è tine de servici si Cam atat.iar cand ajung acasa Luam Cina si apoi ne punem la dormit.mentionez ca noi ne vedem dimineata inainte Sa plece el si seara cand ajung eu cam o ora.se simt e tensiunea si stresul dintre noi,acus acus ne certam.mi-as dori sa schimb ceva in viata mea,sunt lucruri Care cand va nu sau finalizat cu o relatie dintro prosti e iar acum aceleasi amintiri,Acea dorinta a revenit in ganduri le si visele mele.multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *