Fericirea in relatia de cuplu



Este greu de imaginat ca ar putea exista un cuplu care sa nu aiba probleme. Si totusi, cati dintre noi avem curajul sa recunoastem deschis acest lucru? Cati dintre noi putem recunoaste ca nu le stim chiar pe toate si ca uneori gresim fata de persoana iubita?

Pornim in viata, de multe ori, cu o serie de conceptii nerealiste asupra dinamicii in cuplu si ne este dificil sa ne modificam asteptarile pe care ni le-am format de o viata. Iar daca am avut si nesansa de a fi martorii unei relatii disfunctionale dintre parintii nostri, atunci cu siguranta le-am si inregistrat in memoria noastra pentru ca apoi sa le repetam alaturi de partenerii nostri.

Cred ca una dintre cele mai des intalnite asteptari eronate la adresa relatiei de cuplu este aceea ca, daca doi oameni se iubesc cu adevarat, atunci nu ar trebui sa existe momente dificile intre ei. Ma intreb totusi daca acesta este secretul cuplurilor care rezista impreuna pentru mult timp, sau daca nu cumva ei au acceptat ca este inevitabil sa nu se iste conflicte intre doua persoane care isi petrec majoritatea timpului impreuna, in conditiile in care fiecare dintre ei au propriile experiente si trairi, suspiciuni, temeri, preconceptii, preferinte si nevoi. In aceasta lumina, pare usor de inteles cum pot aparea conflicte. Dar conflictul in sine nu este ceva rau sau nesanatos. Din contra, el ne ofera prilejul de a invata cum sa ne acceptam unii pe altii in pofida existentei anumitor diferente, si chiar ne arata ca putem sa incepem sa iubim macar unele dintre acele deosebiri. Tot prin conflict putem invata cum sa ne controlam unele emotii care, daca le lasam prea mult timp nesupravegheate, pot ajunge sa ne creeze un mare disconfort emotional. Putem invata cum sa folosim conflictul in avantajul nostru si al relatiei cu persoana iubita daca il folosim ca o oportunitate de a invata cum sa ne negociem punctele de vedere. Pe masura ce invatam sa ne ajustam cerintele si asteptarile la realitatea relatiei de cuplu, aceasta relatie va deveni mai puternica si vom capata mai multa incredere in noi insine dar si legatura pe care o avem cu partenerul de viata.

Dar ce se intampla atunci cand partenerii nu reusesc sa ajunga sa isi repare relatia de unii singuri, in pofida faptului ca inca se iubesc si vor sa ramana impreuna? Exista cazuri in care nici unul dintre parteneri nu reuseste sa empatizeze cu celalalt, chiar daca incearca si au cele mai bune intentii. Unii pot beneficia mult de pe urma terapiei de cuplu pentru ca chiar au nevoie de o interventie obiectiva si de o mediatizare initiala, pana cand cuplul reuseste sa stapanesca noile modalitati de comunicare si relationare. Chiar si cei care chiar au decis deja sa divorteze pot gasi ajutor in interventia unui specialist, macar si numai pentru a face fata mai bine separarii care poate fi extrem de dureroasa si extenuanta si-i poate lasa pe ambii cu o multime de intrebari, regrete si probleme emotionale nerezolvate.

9 Comments

  1. Anca Popa Anca Popa spune:

    Buna Constantin,
    Ai fi uimit cat de multe cupluri se afla in situatii similare. Daca amandoi sunteti inca hotarati sa incercati sa va salvati relatia, poate ca niste sedinte de terapie de cuplu v-ar fi de folos.

  2. Constantin spune:

    Candva am spus lucruri ce pentru ea au contat foarte mult ca de ex: eu sunt barbatul eu decid, imi este jena numai cand ma gandesc si nu a inteles ca voiam sa par cocos nimic mai mult. Acum ma lovesc de un zid si mi a spus ca nu stie ce mai simte fata de mine. I am spus ca am gresit ca am fost un ignorant pt ca de atunci m am schimbat ca au fost vorbe in care nu cred ci au fodt spuse la repezeala. Am cautat exemple si i am demonstrat ca intotdeauna am luat deciziile impreuna si ca cuvantul ei are aceeasi greutate cu al meu si ca am sustinut o defiecare data in demersul ei. crede ca nu o respect.
    Ese un lant continuu de acuze ca am schimbat o atat de mult
    ca nu mai stie cine este in ea. Este revoltata pe mine nu facem dragoste desii eu o doresc f mult
    aproape ca cersesc. Sotia mea are 32 de ani eu 37 si avem copil minunat de 6 ani. Va rog un raspuns
    Caci stiu ca am gresit dar ce trenuie sa fac, caci eu gandesc ca iubirea mai este si un lung sir de iertari.
    Va doresc numai bine.

  3. Anca Popa Anca Popa spune:

    Buna Madalina,
    Gelozia poate crea mari probleme intr-un cuplu iar un simplu sfat intr-o situatie care are particularitatile ei nu inseamna nimic sau poare cauza mai mult rau. Aceasta este o problema la care fie impreuna, fie sotul tau de unul singur, veti cauta ajutorul unui psiholog.
    Gelozia are radacini adanci care trebuie descoperite, iar asta necesita rabdare si multa motivatie.
    Sper sa va puteti rezolva problemele.

  4. madalina spune:

    Sotul meu este foarte gelos si suspicios avem momente in care ne certam din orce fara un motiv intemeiat.
    Va rog ajutatima cu un sfat cum sa procedez
    Va multumesc

  5. Anca Popa Anca Popa spune:

    Buna Alexandra,
    Este posibil ca problema ta de gelozie sa fie legata de felul in care mama ta ti-a incalcat intimitatea. Cum privesti in prezent felul in care ai fost verificata de mama ta?
    Daca ai nevoie de niste sedinte de psihoterapie pentru a iti rezolva problema, nu ezita sa ma contactezi pe numarul de mobil afisat pe website.
    Psiholog Popa Anca

  6. Elena spune:

    Cand eram mica mama ma urmarea peste tot , imi invada intimitatea , m-a luat de la scoala pana in clasa a IX a ….liceul fiind la doar 5 min distanta, imi era ca o umbra. Acum eu am inceput sa imi urmaresc partenerul si sa ii incalc intimitatea , nu imi place ceea ce am devenit mi se trage oare dn adolescenta?

  7. Elena spune:

    Trec printr-o perioada tulbure , sunt intr-o „furtuna” din care nu mai pot iesi , nu mai pot realiza ce este bine si ce nu .Am nevoie de sfatul dv. Va multumesc

  8. Anca Popa Anca Popa spune:

    Un psihoterapeut nici nu are cum sa prescrie un tratament psihiatric, si oricum, aceste medicamente nici nu va pot ajuta sa scapati de aceste ganduri obsesive.
    Iar in legatura cu o programare, va invit sa ma contactati la numarul de telefon 0733217169.
    O seara placuta!

  9. Horga Alexandru si Alexa Alina spune:

    Alexandru: sufar de paranoia! Uneori am impresia ca imi pierd jumatatea din cauza felului meu de a fii. Suntem constienti amandoi ca asta ne departeaza. As vrea mult sa ma tratez!
    Ma puteti ajuta, si aici ma refer la terapie, as vrea mult sa excludem un tratament medicamentos. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *