Sentimentul de rusine



Ma intrebam cati dintre voi ati simtit, sau inca mai simtiti, acel tip de rusine care va impiedica sa-i tolerati pe cei din jur dar si pe voi insiva, care va saboteaza interactiunile cu cei apropiati chiar de la baza, si care nu va da libertatea de a judeca cu flexibilitate. Cat de constransi va simtiti de propriile standarde?

Psihologii developmentali sunt de parere ca dezvoltarea simtului moralitatii este invatat si nu innascut. Piaget este de parere ca, in timpul copilariei, acest simt al moralitatii se dezvolta treptat, pe masura ce copilul interactioneaza cu lumea din jurul sau si invata despre obiceiurile oamenilor ce-l inconjoara. Cea mai mare influenta in modelarea simtului moralitatii in primele stadii ale evolutiei, il au, cu siguranta, parintii si ingrijitorii.

Kohlberg a identificat 6 stagii ale evolutiei simtului moralitatii, grupate in trei mari categorii: 1) Nivelul pre-conventional unde raspunsul moral este rezultatul anticiparii unei consecinte fizice, ca de exemplu frica de bataie. 2) Nivelul conventional unde raspunsul moral este activat de simtul responsabilitatii si de dorinta de a fi acceptat, de a apartine unui grup. 3) Nivelul post-conditional unde individul incepe sa-si dezvolte propria intelegere asupra ceea ce este moral si isi asuma libertatea de a judeca ce doreste sa adopte din influentele exterioare si ce doreste sa respinga.

Care credeti ca sunt cateva dintre convingerile morale care va saboteaza buna-starea mentala si cele mai bune interese? Cum va imaginati ca ati putea sa modificati aceste convingeri in asa fel incat sa fie mai realiste si sa va serveasca mai bine?

Comments are closed.